
Στο άρθρο αυτό, θα ήθελα να σας μιλήσω για τους χώρους πρασίνου, όταν λέμε χώρο πρασίνου εννοούμε κάθε ελεύθερο χώρο εσωτερικό ή εξωτερικό που μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα με φυτά και άλλα υλικά (ξύλο, βότσαλα, φυτοδοχεία, λιμνούλες κ.α) έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας, ως χώροι αναψυχής και παιχνιδιού, είτε ως χώρος χαλάρωσης και περισυλλογής.
Όταν ξεκινάμε να κατασκευάσουμε ένα χώρο πρασίνου πρέπει λοιπόν με την βοήθειά ειδικού, αφού σκεφτούμε τα παραπάνω, να διαμορφώσουμε με τα κατάλληλα υλικά κάθε χώρο, όπως κυβόλιθους, πλάκες ή βότσαλα για τους χώρους συνάθροισης και τα μονοπάτια. Τα παρτέρια που θα δημιουργήσουμε πρέπει να γεμίσουν με κατάλληλο κηπευτικό χώμα για φύτευση φυτών ή δημιουργία χλοοτάπητα, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα αργότερα που δύσκολα διορθώνονται.
Τα φυτά που θα επιλεγούν πρέπει να είναι ανθεκτικά για την συγκεκριμένη περιοχή με μειωμένες ανάγκες σε νερό και μεγάλη ανθεκτικότητα σε προσβολές από έντομα και μύκητες. Το κηποτεχνικό τους ενδιαφέρον ως προς το χρώμα του άνθους, το άρωμα ή το φύλλωμα τους πρέπει να αναδεικνύει τον χώρο και τέλος πρέπει σε βάθος χρόνου το μέγεθός τους μετά από τα συνήθη κλαδέματα να μην αποτελεί κάποιου είδους εμπόδιο.
Οι χλοοτάπητες λόγω των αναγκών τους σε νερό και αυξημένου κόστους συντήρησης, πρέπει να περιορίζονται σε έκτασηκαι να χρησιμοποιούνται μόνο εκεί που είναι απαραίτητο. Εναλλακτικά μπορούν να επιλέγονται διαφορετικά υλικά για εδαφοκάλυψη ( φλοιός πεύκου, βότσαλο, ψηφίδες κ.α) ή και διάφορα φυτά εδαφοκάλυψης.
Από τα σημαντικότερα κεφάλαια στη διαμόρφωση του χώρου πρασίνου είναι ο σχεδιασμός του αρδευτικού συστήματος έτσι ώστε να γίνεται ορθολογική χρήση του νερού για σωστή ανάπτυξη των φυτών χωρίς άλλα προβλήματα και σπατάλες.
Τσακιράκης Δημήτρης
Γεωπόνος ΓΠΑ – Κηποτέχνης