
Τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού τα φυτά, ακόμη και αυτά που αντέχουν στον ήλιο, υποφέρουν. Ας δούμε λοιπόν μερικούς τρόπους να αποτρέψουμε τις ζημιές από τον καυτό ήλιο.
Μετακινούμε τις γλάστρες σε σημεία που προφυλάσσονται από τον μεσημεριανό ήλιο. Αν έχουμε τέντες τις κρατάμε κατεβασμένες για όσες μέρες διαρκεί ο καύσωνας.
Ρυθμίζουμε το αυτόματο πότισμά, έτσι ώστε να ποτίζονται συχνότερα τα φυτά. Πάντα όμως πρέπει να ελέγχουμε το χώμα στην επιφάνειά του για να αποφύγουμε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας που δημιουργούν προβλήματα στα φυτά.
Καταβρέχουμε τα φύλλα των φυτών μας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να τα δροσίσουμε ( αποφεύγουμε τις μεσημεριανές ώρες γιατί μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα).
Στις γλάστρες ή τα παρτέρια που έχουμε στρώσει γεωύφασμα με εδαφοκαλυπτικά υλικά όπως φλοιό πεύκου ή βότσαλα κτλ. Απαιτείται λιγότερο συχνό πότισμα λόγω μείωσης της εξάτμισης.
Άλλες εργασίες που γίνονται αυτή την περίοδο:
Στα ετήσια ανθόφυτα, πετούνιες, δαφνούλες, κλπ. κόβουμε τα μαραμένα άνθη για να μας δώσουν νέα μπουμπούκια.
Γενικά αποφεύγουμε τα αυστηρά κλαδέματα και κλαδεύουμε ελαφρά μόνο για να διατηρήσουμε το σχήμα.
Τέλος παρατηρούμε προσεκτικά τα φύλλα των φυτών μας για τυχόν προσβολές από κάμπιες, μελίγκρες, κοκκοειδή (ψώρα) και τον δημοφιλή αυτή την εποχή τετράνυχο. Ό τετράνυχος μοιάζει με μικρή αραχνούλα κάνοντας ιστούς στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και δημιουργεί καφέ στίγματα στην επάνω επιφάνεια.
Αν παρατηρήσουμε τέτοιες προσβολές απευθυνόμαστε σε ένα γεωπονικό κατάστημα ή σε ένα ενημερωμένο φυτώριο της περιοχής μας.
Καλές διακοπές σε όλους σας.
Τσακιράκης Δημήτρης
Γεωπόνος ΓΠΑ