Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με την αύξηση τη θερμοκρασίας και την μεγάλη διάρκεια της ημέρας, αυξάνουν της ανάγκες των φυτών μας σε νερό. Ο καλύτερος και οικονομικότερος τρόπος ποτίσματος είναι η τοποθέτηση ενός σωστά σχεδιασμένου συστήματος αυτόματου ποτίσματος.
Για το μπαλκόνι και τους μικρούς μας κήπους ο συνηθέστερος τρόπος είναι η εγκατάσταση ενός προγραμματιστή μπαταρίας με μία ή δύο ζώνες άρδευσης, ανάλογα με τον αριθμό των φυτών.
Ο προγραμματιστής βιδώνεται στην βρύση και στο κάτω άκρο του προσαρμόζεται το λάστιχο ποτίσματος διαμέτρου Φ16 ήΦ20 επάνω στο οποίο καρφώνουμε με ειδικό εργαλείο (σγρόμπια) τους σταλάκτες, όταν ποτίζουμε φυτεμένα στον κήπο φυτά, ή τις λήψεις για το μικρότερο λάστιχάκι Φ6 στην άκρη του οποίου προσαρμόζουμε την λόγχη στήριξης και τον σταλάκτη, όταν θέλουμε να ποτίσουμε γλάστρες.
Οι σταλάκτες χωρίζονται σε ρυθμιζόμενους από 0-40 λίτρα/ ώρα και σε σταθερούς 2, 4 ή 6 λίτρα/ώρα. Σταθερούς σταλάκτες προτιμάμε σε γλάστρες και ρυθμιζόμενους σε κήπους όπου θέλουμε να καλύψουμε επιφάνεια με πυκνοφυτεμένα φυτά.
Σε περιπτώσεις που θέλουμε να ποτίσουμε παρτέρια με χλοοτάπητα ή άλλα φυτά εδαφοκάλυψης, προτιμάμε να εγκαταστήσουμε σε ξεχωριστές ζώνες άρδευσης υπόγειο σύστημα σωλήνων άρδευσης με αυτοανυψούμενους εκτοξευτήρες (pop-up).
Σε μεγαλύτερους κήπους, που χρειάζονται περισσότερες από δύο ζώνες άρδευσης χρησιμοποιούμε προγραμματιστή ρεύματος, ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρχει παροχή ρεύματος, χρησιμοποιούμε προγραμματιστές μπαταρίας τοποθετημένους σε φρεάτιο.
Γενικά σε όλες τις περιπτώσεις προτιμούμε να χρησιμοποιούμε επώνυμους προγραμματιστές και τεστάρουμε το σύστημα για διαρροές και για να πετύχουμε τις βέλτιστες ρυθμίσεις για αρκετές ημέρες. Ρυθμίζουμε το πότισμα να ξεκινάει της πρωινές κυρίως ή τις απογευματινές ώρες.