Μπήκαμε λοιπόν για τα καλά στο φθινόπωρο, που μαζί με την άνοιξη είναι οι καταλληλότερες εποχές για την φροντίδα των φυτών μας. Καλούμαστε λοιπόν να προετοιμάσουμε τα φυτά μας για τον χειμώνα αλλά παράλληλα να τον διατηρήσουμε καταπράσινο και ανθισμένο.
Καθαρίζουμε του θάμνους και τα καλλωπιστικά δέντρα μας από ξερά φύλλα και άνθη, μειώνουμε την διάρκεια και την συχνότητα των ποτισμάτων, σκαλίζουμε τα παρτέρια μας για να απαλλαχτούμε από τα ζιζάνια και να βοηθήσουμε στον καλύτερο αερισμό των ριζών.
Στους χλοοτάπητες, αραιώνουμε το πότισμα, κουρεύουμε τακτικά σε μικρότερο ύψος, εξαερώνουμε για να απαλλαχτούμε από το νεκρό υπόστρωμα και αερίζουμε την ρίζα ανοίγοντας οπές βάθους 4-5 cm, με πηρούνα ή κατάλληλο μηχάνημα.
Λιπαίνουμε φυτά και χλοοτάπητες, με κατάλληλα λιπάσματα, με μειωμένο (Ν) Άζωτο και αυξημένο (Ρ) Φώσφορο και (Κ) Κάλιο, έτσι ώστε να έχουμε πλούσια ανθοφορία στα φυτά που ανθίζουν και το φθινόπωρο και παράλληλα να ενισχύσουμε την άμυνα τους στις χαμηλές θερμοκρασίες του ερχόμενου χειμώνα.
Το φθινόπωρο είναι κατάλληλη εποχή για φυτεύσεις νέων ετήσιων και πολυετών ανθόφυτων, καλλωπιστικών θάμνων και καρποφόρων δέντρων καθώς και μεταφυτεύσεις φυτών από μικρότερη σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Κατά την φύτευση ανοίγουμε διπλάσιο λάκκο από την αρχική γλάστρα του φυτού, τοποθετούμε το φυτό όχι βαθύτερα από 3-4 cm από την επιφάνεια, προσέχοντας να μην σπάσει η μπάλα χώματος. Τέλος συμπληρώνουμε με κατάλληλο χώμα και κόμποστ, συμπιέζουμε το χώμα ελαφριά με το χέρι, λιπαίνουμε με κατάλληλο λίπασμα και ποτίζουμε καλά.
Κατά την μεταφύτευση επιλέγουμε γλάστρα ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερη από την αρχική, ανοίγουμε τρύπες αποστράγγισης, στρώνουμε 4-5 cm πάχος ελαφρόπετρα στον πάτο και προσθέτουμε κατάλληλο χώμα με κόμποστ ή τύρφη για φυτά εσωτερικού χώρου. Τέλος τοποθετούμε το φυτό στην γλάστρα, συμπληρώνουμε με χώμα, συμπιέζουμε ελαφριά και λιπαίνουμε με κατάλληλο υδατοδιαλυτό λίπασμα.
Μερικά ανθόφυτα που προμηθευόμαστε και μεταφυτεύουμε αυτήν την εποχή είναι πανσέδες, σκυλάκια, βιολέτες, καλέντουλες, κυκλάμινα, χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα, γαρδένιες, αζαλέες, καμέλιες κλπ.
Την εποχή αυτή επίσης φυτεύουμε σε γλάστρες ή στον κήπο, βολβούς που θα μας δώσουν τα υπέροχα άνθη τους νωρίς την άνοιξη, όπως ίριδες, κρόκοι, φρέζιες, τουλίπες, νεραγκούλες, ανεμώνες, νάρκισσοι, υάκινθοι κ.α. Προσέχουμε να τους φυτεύουμε στο κατάλληλο βάθος που εμπειρικά είναι τρείς φορές το πλάτος τους και συμπληρώνουμε με κατάλληλο μίγμα χώματος.

Τσακιράκης Δημήτρης
Γεωπόνος ΓΠΑ – Κηποτέχνης