Χειμώνας, η εποχή που επισκεπτόμαστε λιγότερο τον κήπο ή και το μπαλκόνι μας, δεν ξεχνάμε όμως ότι πρέπει να γίνουν κάποιες πολύ σημαντικές εργασίες για την επιβίωση και ευρωστία των φυτών μας.
Προστατεύουμε τα ευαίσθητα από το κρύο φυτά μας, είτε μετακινώντας τα σε προστατευμένα από το κρύο σημεία, είτε καλύπτοντας την κόμη τους με λινάτσα, νάιλον ή ειδικό ύφασμα παγοπροστασίας. Τον κορμό μπορούμε να τον αλείψουμε με την ειδική πάστα που κυκλοφορεί στο εμπόριο, γύρω από τον κορμό μπορούμε να στρώσουμε άχυρα ή σπασμένα κλαδάκια.
Στους χλοοτάπητες, μειώνουμε το πότισμα στο ελάχιστο ή και το σταματάμε εντελώς, συνεχίζουμε να κουρεύουμε πιο αραιά τα ψυχρόφιλα κυρίως είδη, καθώς τα θερμόφιλα έχουν μπει σε λήθαργο. Καλή περίοδος για αερισμό και εξαέρωση του χλοοτάπητα είναι κατά το τέλος Ιανουαρίου με μέσα Φεβρουαρίου.
Στις νοτιότερες περιοχές μπορούμε τον Δεκέμβριο να ξεκινήσουμε τα ετήσια κλαδέματα, στις βορειότερες περιμένουμε προς το τέλος του χειμώνα. Κλαδεύουμε τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα, τις τριανταφυλλιές και τους περισσότερους καλλωπιστικούς θάμνους. Τα εσπεριδοειδή καλύτερα είναι να κλαδεύονται αρχές της άνοιξης. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε το επιθυμητό σχήμα, να ανανεώσουμε την βλάστηση και να επιτύχουμε την άνοιξη πλούσια ανθοφορία και κατά συνέπεια και μεγάλη καρποφορία.
Τέλος, για να μην λείπει το χρώμα από τον κήπο ή το μπαλκόνι μας, δεν ξεχνάμε να προμηθευόμαστε από τα φυτώρια τα αγαπημένα μας κυκλάμινα, πανσέδες, βιολέτες, καλέντουλες και το κατ’ εξοχήν Χριστουγεννιάτικο Αλεξανδρινό.


Τσακιράκης Δημήτρης
Γεωπόνος ΓΠΑ – Κηποτέχν